sobota 5. března 2016

Langoše

Langoše (na týden)

Langoše (na týden)

Suroviny:

500 ml mléka
250 ml smetany 
1 kg hladké mouky
30 g droždí
1,5-2 lžičky soli

Postup přípravy receptu:


V míse v mléku rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a umísíme těsto.
Hned po umíchání těsto vytáhneme, dáme do dostatečně velkého sáčku nebo krabičky s víčkem a uzavřené uložíme do lednice, kde nám nakyne (pozor na prasknutí příliš těsně utaženého sáčku).
Použít se dá už na druhý den. Nožem si ukrojíme potřebný kus těsta, z něj nakrájíme kousky na langoše. Mělký talíř lehounce vymázneme olejem, položíme na něj kousek těsta a naolejovanými prsty ho roztáhneme do tenka. (Oleje se nebojte, langoše se v něm přece pak i smaží)
Těsto se vůbec nebude lepit a je nádherně poddajné.
Langoše usmažíme v oleji na pánvi, na talíři pak ubrouskem lehce odsajeme přebytečný tuk a můžeme je potírat. Někdo je má rád nasladko – potře si je marmeládou, jiný zvolí slanou variantu – nejčastěji česnek, kečup a strouhaný sýr.

Poznámka:

Toto těsto opravdu v lednici vydrží i týden a my si můžeme dělat langoše podle momentální chuti, třeba každý den, po jednom :-))